Длъжни сме да проявим разбиране към Полша, Чехия и Унгария,

...
 Длъжни сме да проявим разбиране към Полша, Чехия и Унгария,
Коментари Харесай

Гордите господари от Източна Европа

 Длъжни сме да проявим схващане към Полша, Чехия и Унгария, които не желаят да следват бежанската политика на Германия. Никой не може да ги принуди да се разгласят за общества, които са отворени за всекиго. И навръх тези остарели европейски страни не трябва занапред да им се изяснява какво тъкмо съставлява свободата и какво - собствените им народи. Защото Варшава, Прага и Будапеща към момента добре помнят това, което някои други може би са не запомнили. Новите страни-членки на Европейски Съюз напълно неотдавна извоюваха свободата си, която даже още не е изцяло сигурна - та нали таман те са „ фронтовите страни " в новата борба с Русия. Точно на тези държави няма потребност да се напомня, че таман страните-членки са господарите на европейските контракти, които бранят личната им национална еднаквост.

Или всичко, или нищо

Но тези горди господари са длъжни да усвоят въпросните контракти в тяхната целокупност. Главният принцип гласи: в Европейски Съюз или членуваш напълно, или въобще не членуваш. Общите решения би трябвало да се извършват. Включително и решението за разпределението на бежанците, което беше доказано от Европейския съд. Човек може да го подлага на критика, само че то е годно. И кой ли може да възрази против констатацията, че общоевропейска задача е освен подсигуряването на външните граници, само че също по този начин приемането и разпределянето на бежанци? Да не приказваме, че оттатък съответните правила съществува и такова нещо като „ европейска взаимност ". Още повече, че броят на бежанците, които трябваше да бъдат признати от източноевропейските страни, е нищожен.

Това не е концерт по избор

Омразата и насилието против чужденци тъй или инак нямат място в една общественост от правови страни. Впрочем, една такава общественост се дефинира и със способността си да приема неприятни решения. А и политиката към бежанците така и така към този момент се промени - в това число и под въздействието на Варшава, Прага и Будапеща.

Райнхард Мюлер, „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ”

www.faz.net

Всички права непокътнати. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Виж всички публикации от Райнхард Мюлер-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР